Goede gewoonten van bedtijd tot wakker worden

Waarom is slaap belangrijk voor kinderen? En wat gebeurt er als ze niet genoeg slapen?

We houden allemaal van slapen en het is erg belangrijk voor kinderen. We bespreken de rust- en slaapbehoeften van kinderen met Mandy Gurney – slaapexpert en oprichter van Millpond Children’s Sleep Clinic – en vragen haar waarom slaap belangrijk is voor kinderen?

Het belang van slaap voor kinderen

Kinderen hebben veel slaap van goede kwaliteit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is aangetoond dat voldoende slaap een direct effect heeft op hoe ze zich voelen.

Slaap kan ook helpen de aandachtspanne en alertheid van je kind te verbeteren, kan ze helpen met hun schoolprestaties en kan ook hun geheugen verbeteren. Het kan je kind helpen goed te groeien, een goede motoriek te hebben en hun ontwikkelingsmijlpalen te behalen.

Het is duidelijk dat slaap belangrijk is voor kinderen, maar hoe en waarom beïnvloedt dit de ontwikkeling van je kind?

Waarom is slaap belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

Het is heel belangrijk dat kinderen voldoende slaap van goede kwaliteit krijgen. Slaap ondersteunt hun gezondheid en welzijn, helpt ze te leren en zich te ontwikkelen en energie te hebben voor de volgende dag.

Hoe ‘werkt’ slaap, en waarom is het zo belangrijk voor kinderen?

Onze slaap wordt gereguleerd door twee verschillende en afzonderlijke lichaamssystemen: homeostase (of de slaapdrift) en het circadiaanse ritme (lichaamsklok). De twee systemen werken nauw samen om te reguleren wanneer we slaperig zijn en wanneer we wakker worden gedurende een periode van 24 uur.

“Onze slaap is onderverdeeld in twee hoofdfasen: snelle oogbeweging (REM of lichte slaap) en diepere, niet-snelle oogbewegingsslaap (NREM of diepe slaap),” zegt Mandy Gurney. ’s Nachts beginnen onze hersenen grofweg elke 90 minuten een nieuwe cyclus met REM en niet-REM slaap. Je gaat dus van lichte naar diepe slaap en dit wordt herhaald tot de ochtend.

Slaap is essentieel voor de gezondheid van onze hersenen en helpt met onze focus, leren, concentratie, gedrag, de opslag en consolidatie van het geheugen en ons emotionele welzijn. Bovendien helpt slaap ons immuunsysteem te ondersteunen en de hormonen die onze eetlust beheersen worden opnieuw in balans gebracht. Als we op de lange termijn niet voldoende slapen, lopen we risico op problemen zoals obesitas, depressie, angst en een verzwakt immuunsysteem.

Bedplassen kan een grote impact hebben op de slaap van je kind

Kinderen die last hebben van bedplassen kunnen slecht slapen omdat ze vaak wakker worden. Ze kunnen ook bang zijn om in slaap te vallen of wakker worden omdat ze bang zijn dat ze in bed gaan plassen.

“Als je kind in bed plast, is de kans groot dat hun slaap wordt beïnvloed. Het is dus nog belangrijker om ze door deze fase heen te helpen en te ondersteunen,” aldus Mandy Gurney. “Het is een goed idee om een actieplan te hebben om je kind te helpen 's nachts droog te blijven en ze oplossingen aan te bieden, zoals de DryNites® luierboek. Hiermee kan je kind doorslapen zonder dat hun beddengoed moet worden verschoond.

Rust en slaapbehoeften van kinderen

“Tijdens de kindertijd neemt de hoeveelheid slaap langzaam af, maar de gemiddelde tiener heeft nog steeds negen uur slaap per nacht nodig!” zegt Mandy.

“Hieronder staan de gemiddelde hoeveelheden slaap die je kind op elke leeftijd nodig heeft. Houd er rekening mee dat sommige kinderen iets meer nodig hebben en andere kinderen iets minder dan gemiddeld.”

Baby's jonger dan 1 jaar
12-16 uur

Kinderen van 1-2 jaar oud
11-14 uur

Kinderen van 3-5 jaar oud
10-13 uur

Kinderen van 6-12 jaar oud
9-12 uur

Tieners 13-18 jaar oud
8-10 uur

Wat gebeurt er als kinderen niet genoeg slaap krijgen?

Te weinig slaap kan er in eerste instantie toe leiden dat kinderen moe en chagrijnig zijn. Dat spreekt voor zich, maar slaapgebrek bij kinderen kan ook andere gevolgen hebben.

Oververmoeidheid kan hyperactiviteit of ADHD-achtig gedrag veroorzaken

“Sommige kinderen kunnen, als ze oververmoeid zijn, gedrag vertonen dat veel lijkt op hyperactiviteit of ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder),” legt Mandy uit. “Hun aandachtspanne kan afnemen en ze hebben moeite om te luisteren naar wat je zegt, ze kunnen dagdromen en het moeilijk vinden om zich te concentreren en stil te zitten! Als een paar nachten met goede nachtrust dit echter verbetert, weet je dat het gedrag van je kind een gevolg is van oververmoeidheid.”

Verhoogd risico op zwaarlijvigheid, het nemen van risico's en een slechtere algemene gezondheid

We weten dat ongeveer 25% van alle jonge kinderen niet de slaap krijgt die ze nodig hebben om fit en gezond te zijn en op hun best te functioneren. Helaas stijgen deze cijfers met de leeftijd van de kinderen. Recente cijfers van het nationale bureau van statistiek laten zien dat meer dan een derde van alle 11- tot 16-jarigen last heeft van slaapproblemen. Het goede nieuws is echter dat is aangetoond dat zelfs maar 15 minuten extra slaap per nacht een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn en gedrag van kinderen.

Als deze problemen aanhouden, kunnen er op de lange termijn nog meer gevolgen zijn.

“Wetenschappers hebben geconstateerd dat tieners die niet goed slapen een groter risico lopen op zwaarlijvigheid, meer risico’s nemen, vaker drugs gebruiken en een slechtere mentale en fysieke gezondheid hebben,” legt Mandy uit.

Verminderd leervermogen, vooral op school

“Slaap is essentieel om te leren. Bij schoolgaande kinderen blijkt uit onderzoek dat slaapgewoonten een betere voorspeller zijn van schoolresultaten dan eetgewoonten, humeur, stress, tijdmanagement en sociale steun,” volgens Mandy Gurney

Tips om je kind te helpen een goede nachtrust te krijgen

Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je je kind de tijd en ondersteuning geeft die ze nodig hebben om een goede nachtrust te krijgen.

Creëer samen een consistente bedtijdroutine

Het opbouwen van een bedtijdroutine kan een groot verschil maken voor de slaap van je kind.

“Een consistente bedtijdroutine, zorgt ervoor dat je kind weet wat ze kunnen verwachten, of ze nu twee of twaalf jaar oud zijn. Dit kan hun slaappatroon verbeteren,” zegt Mandy Gurney.

Zorg ervoor dat je een voorraad DryNites® luierbroeken hebt (voor het geval dat), neem tijd om te ontspannen, lees een verhaal voor het slapen en stel een tijdstip in waarop de licht uitgaan.

Moedig je kind aan om overdag actief te zijn

"Actief zijn, frisse lucht krijgen en voldoende bewegen zijn geweldig voor een goede nachtrust", zegt Mandy. “Zorg ervoor dat je kinderen elke dag beweegt. Hardlopen, voetbal, gymnastiek: wat ze ook leuk vinden, moedig ze aan om actief te zijn.”

Zorg ervoor dat hun slaapkamer een ontspannende plek is die slaap bevordert

Maak de kamer van je kind rustig en vredig, met duidelijke ruimtes, geen rommel en zachte verlichting. De temperatuur, geluiden en zelfs kleuren in de slaapkamer van je kind kunnen hun slaap beïnvloeden. Het creëren van een kalme en rustgevende slaapkamer kan dus wonderen doen voor de slaap van je kind.

Zorg ervoor dat ze hun DryNites® luierbroek dragen, voor het geval dat

Nat wakker worden zal je kind niet helpen van een goede nachtrust te genieten. Ze zullen zich niet alleen ongemakkelijk voelen, maar zich ook zorgen maken als ze oud genoeg zijn om te begrijpen wat er aan de hand is. Dit kan stress veroorzaken en nog meer invloed hebben op hun slaap.

DryNites® luierbroeken hebben 5 lagen bescherming in zones, ontworpen om kinderen de hele nacht droog te houden. Ze zijn ontworpen om eruit te zien en aan te voelen als ondergoed voor comfort met stille en ademende materialen.

Help je kind zonder zorgen naar bed te gaan en heerlijk fris wakker te worden

Als ouders weten wij dat dit een moeilijke tijd is voor jou en je kind. Je doet je best om deze lastige fase door te komen, maar vergeet niet dat bedplassen vaak heel normaal is. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je kleintje vertrouwen krijgt in wie hij of zij is en dat hij of zij zo een goede nachtrust krijgt.

Met DryNites® matrasbeschermers en luierbroeken ben je voorbereidt en klaar om aan je reis naar drogere nachten te beginnen. Als je meer hulp nodig hebt, kun je ook ons artikel met tips en advies voor bedplassen lezen. Dit artikel is geschreven door experts voor gezinnen die met dezelfde uitdagingen worstelen!

 

Waarschuwing
Deze inhoud is geen vervanging van het medisch advies van je persoonlijke zorgverlener. Raadpleeg je arts voor aanbevelingen/diagnose of behandeling.

Laatst bijgewerkt maart, 2024

Tags: Tips en advies , Behandelingen, Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.