Hoe maak ik een matras schoon na een bedplas?

Matras schoonmaken na bedplassen

Heeft je kind in bed geplast en is het matras vies? Hier vindt je tips over het reinigen van een matras, het verwijderen van vlekken en de geur van urine.

Snel handelen beperkt de schade

Een van de belangrijkste reflexen bij het reinigen van een matras is onmiddellijk handelen. Door niet te treuzelen voorkomt u namelijk dat vlekken of geurtjes zich vastzetten. Als u de moed hebt om midden in de nacht in te grijpen, bent u daarna minder tijd kwijt met het schoonmaken van de matras. Het is niet nodig de matras meteen grondig te reinigen, u kunt de vlek gewoon afspoelen met lauwwarm water. Dep vervolgens met keukenpapier tot al het mogelijke vocht is verwijderd. U kunt de volgende ochtend een grondiger schoonmaakbeurt proberen.

Gebruik natuurlijke vlekverwijderaars

Lakens wassen is relatief eenvoudig, maar dat geldt niet voor matrassen. Er zijn verschillende oplossingen voor het reinigen van een matras, en veel natuurlijke oma-remedies staan bekend als effectief. Het is inderdaad beter om de matras van een kind niet te behandelen met chemicaliën die bij verkeerd gebruik giftig kunnen zijn. Een eenvoudige techniek is het mengen van 1 glas witte azijn met 3 glazen warm water alvorens uw matras in te wrijven met deze vloeistof. Een ander beproefd product is zuiveringszout. Dit magische poeder, dat ten minste 5 uur op de matras moet worden gelegd, helpt slechte geurtjes te verdrijven. Het behandelde oppervlak moet worden gestofzuigd om de reiniging te voltooien.

Gebruik een stoomreiniger

Als u een stoomreiniger hebt, kan dit een zeer effectieve oplossing zijn voor uw beddengoed. Deze vorm van stoomreiniging is echter alleen effectief als u uw matrassen regelmatig onderhoudt. Begin dus met het schoonmaken van de vlekken: met sodakristallen, waterstofperoxide... Er zijn vele technieken! Verwijder dan het stof van de matras. U kunt de stoomreiniging aanpakken voor een perfecte wasbeurt. Het is niet nodig om uw matras te vaak met stoom te reinigen: één keer per jaar is voldoende.

Omgaan met vlekken

Hoe maak je hardnekkige (vaak gelige) vlekken op een matras schoon? Ammoniak is nog steeds een van de beste vlekverwijderaars, maar er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Het is inderdaad raadzaam uw handen en gezicht goed te beschermen en de kamer goed te luchten. Dit product moet worden gebruikt op een doordrenkte doek. Doe een beetje afwasmiddel en een kopje ammoniak in een bak met warm water. Doordrenk een doek of spons met dit mengsel en ga verder met het schoonmaken van de bevuilde matras. U kunt het product 10 minuten laten inwerken. Met een andere vochtige spons kunt u het gebied dat u zojuist hebt schoongemaakt, afspoelen. Een andere oplossing om vlekken op een matras te verwijderen, die minder waakzaamheid ten aanzien van het product vereist, is de combinatie van witte azijn en zuiveringszout effectief te laten werken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Maar geen matras gaat eeuwig mee, en deze schoonmaakbeurten zullen maar een tijdje effectief zijn. Als uw kind enuretisch is, is de beste oplossing de matras zo veel mogelijk te beschermen. Om dit te doen, kunt u een DryNites® absorberende wegwerpmatrasbeschermer onder het bed schuiven om de matras te beschermen tegen toekomstige ongelukjes. Het is zeer gemakkelijk in gebruik: superabsorberend, kan over of onder het hoeslaken worden geschoven, en verschuift niet dankzij de kleefstrips. De wegwerpmatrasbeschermer is zeer gemakkelijk te vervangen. Dankzij het formaat 88x78 kunt u het volledige oppervlak van de matras van uw kind beschermen, en hoeft u de matras niet telkens te reinigen bij een ongelukje!

Laatst bijgewerkt oktober, 2023

Tags: Tips en advies , Ergens overnachten , Tips en advies, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.