Hoe praat u met uw kind over bedplassen?

Met je kind over bedplassen praten

Bent u niet in staat om met uw kind over bedplassen te praten? Is bedplassen nog steeds een taboe? Volg de DryNites® tips om er goed over te praten.

Praat erover met uw kind

Enuresis is vaak een taboe, hoewel het een veel voorkomende aandoening is. Aarzel niet om het onderwerp met uw kind te bespreken, zodat hij/zij zich gesteund voelt en niet geïsoleerd raakt.

Hier zijn enkele tips om u te helpen erover te praten:

Praat er samen over Sommige kinderen hebben het gevoel dat ze hun ouders teleurstellen door in bed te plassen. Je kind zal opgelucht zijn te weten dat je naar hem luistert en dat je bereid bent te praten over de problemen die het bedplassen veroorzaakt.

Dus, om je kind te helpen begrijpen wat er aan de hand is, leg hem uit waarom hij plast aan de hand van de tip van Dr Philippe: Leg uit dat urine de vloeistof is die door ons lichaam via de nieren wordt geproduceerd. De nieren zijn als het ware de “wasmachine” die het bloed wast en afval of vuil water afstoot in de vorm van urine. Dit wordt dan opgeslagen in de blaas, een eenvoudig reservoir, dat wanneer het vol is onze hersenen waarschuwt dat het tijd is om naar het toilet te gaan.

Je kind moet begrijpen dat:

- als hun nieren overdag goed werken, ze ‘s nachts zullen rusten

- het van essentieel belang is om ze overdag te laten werken door regelmatig te hydrateren gedurende de dag

- hij overdag altijd naar zijn blaas moet luisteren als die hem vraagt naar het toilet te gaan, anders luistert hij ‘s nachts niet en zal hij zich zonder waarschuwing legen.

- het de voorkeur verdient ‘s avonds alleen te drinken als hij dorst heeft, om zijn nieren, die ‘s nachts rusten, niet wakker te maken

Praten over bedplassen met anderen

Je kunt met je kind over zijn probleem praten in het bijzijn van je arts, maar zeker niet met iedereen, niet in het openbaar en in zijn bijzijn. Vertel op zomerkampen de leidinggevende in vertrouwen over de situatie van je kind, zodat hij/zij zo nodig kan helpen. Praat op school met de leerkracht van je kind, zodat hij of zij zich bewust is van de waarschijnlijke stress of het gebrek aan slaap.

Laatst bijgewerkt oktober, 2023

Tags: Tips en advies , Tips van onze experten , Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.