Behandelingen en methoden om bedplassen te stoppen

Bedplassen verhelpen: advies voor behandelen en stoppen

Lees meer over de tips en adviezen van DryNites® voor de behandeling van bedplassen, zodat je kind meteen de juiste gewoonten aanleert en stopt met bedplassen.

Normaal drinken, maar met enkele voorzorgsmaatregelen

Je kind mag niet minder drinken dan andere kinderen en mag niet worden belet te drinken als het dorst heeft.

De nadruk moet liggen op drinken ‘s morgens en overdag, en drinken na 18:00 uur moet zo veel mogelijk worden vermeden. Je kunt het verband tussen drinken en plassen uitleggen: een kind begrijpt de dingen beter als ze hem worden uitgelegd.

Geef hem vooral water te drinken. Vermijd bruisende of suikerhoudende dranken als tussendoortje.

Plassen zonder stress

Het is raadzaam om in de loop van de dag regelmatig te plassen (ongeveer 5 à 6 keer per dag), en naar het toilet te gaan zodra de behoefte zich voordoet, zonder te lang op te houden.

Vergeet niet naar het toilet te gaan voor het naar bed gaan!

Voordat het kind naar bed gaat, moet het niet worden “opgejaagd” om te plassen, het moet ontspannen zijn.

Het kind moet ‘s nachts gemakkelijk naar het toilet kunnen gaan. Aarzel niet om een nachtlampje te laten branden in de gang bijvoorbeeld.

Leg uit dat hij ‘s nachts moet opstaan als hij in bed wil plassen, maar maak hem ‘s nachts niet wakker om hem te dwingen naar het toilet te gaan(1,2). Slaap is belangrijk voor de groei.

Geruststelling van de ouders

Als je kind in bed plast, moet je hem niet uitschelden. Het is niet zijn schuld en er zijn vele redenen waarom een kind last kan hebben van bedplassen...

Prijs hem als hij een droge nacht heeft. Als hij in zijn lakens plast, moedig hem dan aan het beter te doen.

Stel hem gerust: maak hem duidelijk dat de situatie mettertijd zal verbeteren!

Enkele tips van oma voor bedplassen

Er zijn wat "tips van oma" om bedplassen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Ten eerste, voeding. Bepaalde voedingsmiddelen worden aanbevolen tijdens het eten, vooral om te proberen de angst van uw kind te kalmeren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, B6, D of E hebben kalmerende eigenschappen voor het zenuwstelsel. Je kunt bijvoorbeeld maaltijden kiezen die bestaan uit gevogelte, tonijn, eieren, groene groenten, aardappelen, bananen, volkorenbrood, enz.

Een andere natuurlijke tip voor bedplassers is een lepel acaciahoning voor het slapengaan. Je kunt je kind een theelepel honing geven voor het slapengaan (of verdunnen in een glas warme melk). Tanden poetsen, naar het toilet en naar bed! Van honing wordt gezegd dat het water vasthoudt zonder de nieren te belasten.

Het eten van bepaalde planten en vruchten is een manier om het bedplassen te stoppen. Zo wordt vaak aangeraden om cranberrysap te drinken bij een tussendoortje of regelmatig gedurende de dag. Een andere oplossing van grootmoeder is het bereiden van een warme sleedoorndrank voor uw kind door de bladeren ervan te laten trekken in een liter water. Dit aftreksel zal helpen om de capaciteit van de urinespieren te versterken.

En als het bedplassen aanhoudt, zoek dan naar behandelingen voor bedplassen.

Omgaan met bedplassen

Als je kind in bed plast en slaapt, verschoon hem dan ‘s nachts niet: het is voor iedereen belangrijker om goed te slapen.

Je kunt een handdoek, een reservepyjama of ondergoed bij het bed leggen voor het geval je kind wakker wordt. Als je kind oud genoeg is, kun je het betrekken bij het wassen van zijn natte kleren, zodat het zich verantwoordelijker voelt en meer controle heeft: het kan bijvoorbeeld zijn pyjama en ondergoed uitspoelen voordat het wordt verschoond en weer droog gaan slapen.

Vergeet niet dat er oplossingen zijn: je kunt Drynites® nachtbroekjes gebruiken. Dit zijn sterk absorberende onderbroekjes, aangepast aan de leeftijd van het kind, om een droge nacht door te brengen... In alle discretie!

Je kunt ook een matrasbeschermer gebruiken om de matras te beschermen(1,3): Drynites® wegwerpmatrasbeschermers beschermen het bed voor een rustige nachtrust...

Een natuurlijke oplossing om je matras te redden

Bij een ongelukje met bedplassen zijn er grootmoeders middeltjes om een matras schoon te maken! Inderdaad, het is onmogelijk om ze schoon te maken in de wasmachine... Een paar DIY-tips

(Do It Yourself) kunnen zeer effectief zijn. Oma’s recept luidt als volgt:

✔45 g zuiveringszout

✔230 ml waterstofperoxide 3%

✔Een druppel afwasmiddel

✔Meng alles samen, voorzichtig en in die volgorde, in een spuitfles

Dan is het heel eenvoudig: spuit het resultaat op uw vlekken en laat 10 minuten inwerken. Maak met een borstel de resterende sporen schoon. Het product moet onmiddellijk worden gebruikt, omdat waterstofperoxide na een tijdje zijn werkzaamheid verliest. Je hoeft het niet op te bergen!

Een kalender bijhouden

Drynites® biedt je een leuke en praktische bedplaskalender om je kind te helpen.

Het doel is om hen verantwoordelijk te maken door middel van kleine missies. Elke avond, als de opdrachten van de dag gelukt zijn, mag hij een vis tekenen op de kalender (of een teken van zijn keuze, smiley, kruis...). De volgende morgen, als de nacht droog was, zal het bijvoorbeeld een zon zijn! Door vissen of zonnetjes te tekenen, kan hij trots zijn dat hij zijn opdrachten op een verantwoorde manier uitvoert. Op die manier zijn de inspanningen van je kind om zijn missies te volgen net zo lonend als de langverwachte droge nachten. Dus het idee is om altijd positief te blijven.

Bied aan om zijn kalender te laten zien aan de dokter wanneer je hem/haar raadpleegt voor de behandeling van zijn enuresis.

De kleine missiekalender voor droge nachten

Mijn Kalender ( pdf, 3613 ko)

Laatst bijgewerkt oktober, 2023

Tags: Behandelingen, Tips en advies , Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.