Goede gewoonten van bedtijd tot wakker worden

Hoe start je de dag weer goed na bedplassen?

Hoe je het hele gezin kunt helpen weer op het goede spoor te komen nadat je kind 's nachts in bed heeft geplast.

Het is een lastige tijd. Je kind heeft 's nachts in bed geplast en is van streek. Iedereen is moe vanwege de verstoring die het veroorzaakt. Jij maakt je zorgen om je kind en het kan allemaal zeer onrustig voelen. Dus hoe reset je de ochtend na een nacht van verstoorde slaap. We spraken met ouderschapsexpert Liat Hughes Joshi over hoe je je kind de volgende ochtend kunt helpen.

Wat je kind kan doen na een nachtelijk ongelukje

Ten eerste is je kind het belangrijkste in deze situatie, dus probeer eventuele negatieve gevoelens te onderdrukken.

“Ja, het is verontrustend om midden in de nacht wakker te worden door een kind dat een ongelukje heeft gehad. Maar probeer te onthouden dat ze zich vreselijk kunnen voelen, dus zet hun gevoelens op de eerste plaats en probeer het opruimen en helpen van je kind op een niet-emotionele manier aan te pakken,” zegt Liat Hughes Joshi, ouderschapsexpert en auteur.

Je kind wil de dag goed beginnen, dus of het nu een schooldag of een vrije dag is, er zijn een paar dingen die ervoor zorgen dat de dag goed begint.

Een bad of douche

Je kind heeft misschien 's nachts een snelle douche gehad, maar maak ze vroeg genoeg wakker dat ze zich 's ochtends goed kunnen wassen. “Ze zullen geen aanhoudende geuren om zich heen willen hebben die kunnen leiden tot opmerkingen en onaardig gefluister. Een bad of douche zal ervoor zorgen dat ze zich fris en goed voelen om de dag tegemoet te gaan.”

Laat ze hun eigen kleding kiezen

Dit is een geweldig idee tijdens het weekend of een feestdag. Ze zullen het gevoel hebben dat ze de controle hebben en het geeft ze kracht om zelf hun kleding te kiezen.

Geef ze een geruststellende knuffel

Een van de beste manieren om verder te gaan, is door ze af te leiden en door te gaan met je dag, alsof je wilt zeggen: ‘Het is prima, we komen er samen uit. Het is niet erg.’

“Ga na het ontbijt ergens rustig met je kind zitten en praat over wat er die nacht is gebeurd. Zorg ervoor dat ze weten dat ze niet in de problemen zitten. Concentreer je op hoe je dingen samen kunt regelen en laat zien en vertel ze dat je niet boos bent. Je kunt ook wat plannen voor bedtijd maken, zodat je kind erover nadenkt hoe ze kunnen voorkomen dat het nog een keer gebeurt.” - Liat Hughes Joshi, ouderschapsexpert en auteur.

Deze dingen zorgen ervoor dat je kind zich gesteund en zelfverzekerd voelt en helpen ze ook de leiding te nemen over hun eigen bedtijdroutine, wat weer helpt hun zelfvertrouwen op te bouwen.

Hoe ouders een kind kunnen helpen na bedplassen

Volgens Liat kan bedplassen in sommige gevallen bijdragen aan gedragsproblemen, omdat een kind zich schuldig en beschaamd kan voelen. Als ouder kun je ze troosten en hun veilige plek zijn zodat ze hun zelfvertrouwen terugkrijgen.

Praat over wat er is gebeurd

Laat je kind praten over hoe hij of zij zich voelt. Dit zal jullie helpen om te verwerken wat er is gebeurd en hopelijk zullen ze zich beter in staat voelen om erover te praten om te begrijpen dat dit niet hun schuld is.

Praat over de toekomst

Praat voor het slapengaan over wat ze eten en drinken en zorg ervoor dat ze naar de wc gaan voordat ze in bed kruipen.

Praktische maatregelen

Help ze door enkele dingen voor te stellen die je kunt doen om ze te helpen, zoals DryNites® luierbroeken aanschaffen om onder hun pyjama te dragen. Ze willen misschien ook een DryNites® matrasbeschermer op hun laken om hun bed te beschermen.

Maak samen het bed klaar

Na een moeilijke nacht stelt Liat voor om samen het bed weer op te maken. Je kind wil je mogelijk graag helpen met het opmaken van het bed met schone lakens. Het kan ze helpen zich meer volwassen te voelen als ze hun ongelukje actief aanpakken.

Doe samen iets leuks

Zorg ervoor dat je kind 's ochtends wat één-op-één tijd krijgt met één ouder. Zorg ervoor dat ze zich speciaal, gehoord en geliefd voelen. Dit maakt het gemakkelijker om de communicatiekanalen open te houden.

Maak plannen voor de komende dag, week of weekend

“Het is heel belangrijk om je kind iets nieuws te geven om naar uit te kijken, zodat hij of zij niet het gevoel krijgt gestraft te worden. Kies een aantal leuke dingen uit om samen te doen, of het nu een verhaaltje

lezen is, een dagje uit gaan, winkelen, een familielid bezoeken of gewoon samen wat knutselen. Geef ze ook een dutje om er zeker van te zijn dat ze voldoende slaap krijgen, vooral als ze ‘s nachts wakker zijn geweest.“ - Liat Hughes Joshi, ouderschapsexpert en auteur

Hoe ouders kunnen bijkomen nadat hun kind in bed heeft geplast

Net zoals het belangrijk is om je kind te helpen resetten zodat ze zich beter voelen na een ongelukje, is het belangrijk dat jij ook reset.

“We weten allemaal hoe kinderen onze stemmingen oppikken, dus als je van streek, bezorgd of boos bent over hun natte nachten, kan dit een negatief effect hebben op je kind.” - Liat Hughes Joshi, ouderschapsexpert en auteur

“Na een slechte nacht moet je eerst alles in orde maken – de lakens wassen, de bedden verschonen en iedereen klaarmaken voor de dag. Neem daarna even de tijd om ervoor te zorgen dat jij je ook goed voelt.

Dat kan betekenen dat je eropuit gaat voor je dagelijkse lichaamsbeweging; een yogales of een wandeling in het park is ideaal.”

Liat erkent wel dat ouders het misschien moeilijk vinden om hier de tijd voor te vinden. Als je een partner hebt, kun je de avonden delen om je kind te steunen en elkaar wat vrije tijd te geven.

Als je een alleenstaande ouder bent, probeer dan andere gezinsleden één keer per week te laten overnachten om te helpen. Of als dat niet kan, zorg er dan voor dat je in ieder geval wat vrije tijd hebt als je kind naar de crèche gaat of naar school gaat. Jij verdient ook tijd om te herstellen!

Zorg ervoor dat je tijdens deze ontwikkelingsfase voor je eigen geestelijke gezondheid zorgt. Het kan tenslotte behoorlijk druk zijn als je een baan hebt, een gezin hebt en je ook slaap mist en je zorgen maakt omdat je kind in bed plast.

Snelle en makkelijke manieren voor ouders om zichzelf te helpen

  • Doe een dutje (als dat kan)
  • Neem een bad met geurende bubbels
  • Leg reservelakens en pyjama’s in de kamer van je kind, zodat je er 's nachts niet naar hoeft te zoeken

Wij staan dag en nacht voor je klaar

“Het is makkelijk om verstrikt te raken in de stress en slapeloosheid van deze fase. Onthoud daarom dat het echt een fase is en dat deze zal (in de meeste gevallen) voorbij gaat.” - Liat Hughes Joshi, ouderschapsexpert en auteur

De meeste kinderen hebben ‘s nachts wel eens ongelukjes, dus zorg ervoor dat ze weten dat dit heel normaal is. Weten hoeveel kinderen op hun leeftijd nog steeds af en toe in bed plassen kan zowel je kind als jou een gerustgesteld gevoel geven!

Zorg er in de tussentijd voor dat je ze de hulp en ondersteuning geeft die ze nodig hebben, inclusief een aantal DryNites® luierbroeken, voor het geval dat!

 

Waarschuwing
Deze inhoud is geen vervanging van het medisch advies van je persoonlijke zorgverlener. Raadpleeg je arts voor aanbevelingen/diagnose of behandeling.

Laatst bijgewerkt maart, 2024

Tags: Tips en advies , Behandelingen, Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.