Goede gewoonten van bedtijd tot wakker worden

Hoe je je kind kunt helpen bij bedplassen

Bedplassen is een fase die je kind veel stress kan bezorgen. Leer hoe je ze kunt helpen bij bedplassen en deze fase door te komen met jouw hulp en steun. We spraken met kinderuroloog Feilim Murphy over deze lastige fase.

We zien het allemaal als ‘één van die dingen die je door moet komen’, maar bedplassen kan het zelfvertrouwen van je kind aantasten en ervoor zorgen dat hij of zij zich schaamt en zich minder volwassen voelt.

De manier waarop je je kind door deze lastige tijd helpt, kan een groot verschil maken. Als je steun biedt en geduldig bent, kunnen nachtelijke ongelukjes slechts een korte fase in de ontwikkeling van je kind zijn.

Bedplassen beïnvloedt kinderen fysiek en emotioneel

Adviseur kinderuroloog Feilim Murphy zegt: “In bed plassen kan een enorme emotionele impact hebben op een kind, vooral als ouders of verzorgers er niet goed mee omgaan.”

Hij vertelde ons over de mogelijke mentale vervolgen van bedplassen:

 • Minder zelfvertrouwen en eigenwaarde
 • Zich schamen
 • Angstige gevoelens
 • Bang zijn om ergens anders te slapen of vrienden uit te nodigen voor een logeerpartijtje
 • Problemen hebben met slapen
 • Zich schuldig voelen of zichzelf de schuld geven
 • Een beetje teruggetrokken zijn
 • Slecht gedrag thuis of op school
 • Agressie of woede

“De mentale gevolgen kunnen vooral ernstig zijn als klasgenoten, broers en zussen, ouders en verzorgers niet goed omgaan bij bedplassen. Kinderen vinden het erg om te weten dat anderen zich bewust zijn van hun probleem en als ze gepest worden, kunnen ze zich nog slechter voelen. Maar met de juiste hulp en ondersteuning is het mogelijk om deze negatieve effecten te voorkomen of te overwinnen.” - Feilim Murphy, consultant kinderuroloog.

Hoe kun je kinderen helpen om te gaan met de emotionele aspecten van bedplassen

“Er is meestal een fysieke of ontwikkelingsoorzaak voor bedplassen,” legt Murphy uit, “vooral als het voor langere tijd is. Ongeveer 75 procent van alle kinderen die in bed plast, heeft een ouder, broer of zus die hetzelfde probleem had. Dit betekent dat er een genetische oorzaak kan zijn voor bedplassen.”

“Je moet je echter wel realiseren dat emotionele problemen zoals stress en angst in zeer zeldzame gevallen de echte oorzaak van bedplassen zijn. Als je je er zorgen over maakt, kan het probleem erger worden, zeker als er nog een andere reden voor is. Als er emotionele oorzaken zijn, moet je deze aanpakken om je kind te helpen 's nachts droog te blijven.”

Hoe kun je je kind ondersteunen als ze in bed plassen?

We hebben veel handige functies die je helpen de oorzaken en triggers van bedplassen te begrijpen en die tips geven over hoe je met deze lastige fase kunt omgaan.

Help je kind door deze fase heen met geduld, ondersteuning en de juiste hulpmiddelen

Volgens Mr. Feilim Murphy, consultant kinderuroloog, zijn een aantal dingen die je kunt doen als je denkt dat de problemen bij bedplassen van je kind een emotionele oorzaak hebben:

 • Luister meer dan dat je praat als je het met je kind hebt over hoe ze zich voelen.
 • Vraag je kind of er iets is waar ze zich zorgen over maken als ze plotseling in bed beginnen te plassen. Probeer dat probleem op te lossen en bespreek het met je kind.
 • Blijf kalm, geef je kind niet de schuld en heb het er niet over met anderen, want daar kunnen ze zich nog slechter door voelen.
 • Vertel je kind dat bedplassen veel voorkomt en dat het niet lang door zal gaan. Als jij of iemand anders in de familie last heeft gehad van dit probleem, kun je dat ook aan je kind vertellen.

Wanneer vraag je om meer hulp bij bedplassen?

“Bedplassen heeft vaak een lichamelijke oorzaak, dus je moet ook medische hulp zoeken als het langer duurt of gebeurt als je kind ouder is”, volgens Murphy. "Het zal het zelfvertrouwen van je kind vergroten en hem of haar een beter gevoel geven als je het bedplassen kunt aanpakken."

Help je kind om te gaan met de fysieke kant van bedplassen

Zorg voor wat copingstrategieën om je kind te helpen met de praktische kant van bedplassen. Denk aan:

Zorg dat de weg naar het toilet vrij is

Zorg ervoor dat je kind gemakkelijk en snel naar het toilet kan wanneer dat nodig is. Dit kan betekenen dat ze 's nachts de vloer in hun kamer moeten opruimen, zodat er geen speelgoed is waar ze over kunnen struikelen of Lego waar ze op kunnen stappen.

Je kunt ook de toiletdeur open laten en een klein, gedimd nachtlampje in de gang plaatsen, zodat je zelfs in het donker goed kunt zien.

Lakens en schone pyjama’s bij de hand hebben

Als je kind toch in bed plast, moet je ervoor zorgen dat je schone lakens en pyjama's naast het bed hebt liggen, zodat je 's nachts niet door lades hoeft te zoeken.

Gebruik bescherming

Geef je kind een Huggies DryNites® luierbroek om onder hun pyjama te dragen en een DryNites® matrasbeschermer om hun matras te beschermen.

Jij en je kind kunnen hier samen doorheen komen

Nachtelijke ongelukken, bedplassen of enuresis: hoe je het ook beschrijft, deze ontwikkelingsfase kan lastig zijn voor jou en je kind.

Onthoud: je bent niet de enige. En je kind is dat ook niet. Het kost alleen tijd, geduld en steun.

Om je te helpen hebben we een groot aantal artikelen over bedplassen samengesteld, evenals informatie om je te helpen je kind te helpen bij het bedplassen, zodat hij/zij zich 's nachts zelfverzekerder kan voelen. Zo kunnen ze zorgeloos gaan slapen en geweldig wakker worden – en dat is het minste van wat ze verdienen!

 

Waarschuwing
Deze inhoud is geen vervanging van het medisch advies van je persoonlijke zorgverlener. Raadpleeg je arts voor aanbevelingen/diagnose of behandeling.

Laatst bijgewerkt maart, 2024

Tags: Tips en advies , Behandelingen, Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.