BEDPLASSEN BEGRIJPEN

Eten en enuresis: hoe voedsel van invloed is op bedplassen

Deze inhoud heeft me geholpen
2

Door Teri Brown

Kinderen hebben een soms vreemde relatie met eten. Soms vinden ze iets de ene week ontzettend lekker en de volgende week willen ze er niets meer van weten. Of beslissen ze ineens dat ze nooit meer groenten willen eten. Het is vaak al moeilijk genoeg om dat bij te benen, en dan is er ook nog eens eten waarvan het wel lijkt alsof er een verband bestaat met het bedplassen van je kind.

Van invloed of niet

Kathleen, moeder van vier kinderen uit Californië, heeft het gevoel alsof eten er soms voor zorgt dat haar 8-jarig zoontje ‘s nachts droog blijft. “Ik heb gemerkt dat er een verband is met het soort eten dat hij overdag krijgt. Maar het is me nog niet helemaal duidelijk”, zegt Kathleen. “Het gaat beter als mijn zoon eten krijgt dat vooral uit verse ingrediënten bestaat en veel ijzer bevat”. Vlees en bladgroenten zoals broccoli en spinazie zijn rijk aan ijzer.

Anne Boisclair-Fahey werkt als kinderarts aan de universiteit van Minnesota in Amerika. Ook zij gelooft dat er een verband bestaat – tenminste, bij veel kinderen. “Bij sommige kinderen werkt het heel goed als je bepaalde etenswaren uit hun dieet haalt. En bij andere kinderen werkt dat weer niet. Bedplassen wordt door vele factoren bepaald en wat je eet is slechts een daarvan”.

Volgens Sue Dengate, auteur van ‘Fed Up: Understanding How Food Affects Your Child and What You Can Do About It’, kan een lichte allergie voor bepaald eten het bedplassen erger maken. “Ik maak altijd een duidelijk verschil tussen voedselallergie en een intolerantie. Bij een allergie krijg je heel snel een duidelijke reactie, bij de lichte vorm hiervan zie je de reactie veel lichter en meestal ook later. Dit laatste hebben veel mensen bij een hele reeks aan voedingsmiddelen. En dit is ook wat van invloed is op het bedplassen. Voedselintolerantie komt veel vaker voor dan een allergie, maar het is veel moeilijker op te sporen.”

Overgevoeligheid voor eten is vaak erfelijk. Maar volgens Dengate zijn alle kinderen anders. Sommige bedplassende kinderen reageren bijvoorbeeld sterk op kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

Op zoek naar de schuldige

Hoe kun je nu ontdekken voor welk voedsel jouw kind overgevoelig is? Boisclair-Fahey adviseert ouders om goed te letten op de vijf C’s: cafeïne, carbonaat, citrus, chocola en extra vitamine C. Deze stoffen stimuleren de aanmaak van urine, zodat je kind moeite heeft om ‘s nachts droog te blijven. Maar zoals gezegd, er zijn vele factoren die een rol spelen bij bedplassen, dus wil het niet altijd zeggen dat voedsel de bepalende factor is. Maar het kan allicht helpen.

Naast deze stoffen meent Dengate dat ouders ook het brood eens onder de loep moeten nemen. Dengate heeft een onderzoek laten doen over het effect van Calciumpropionaat, dat als conserveermiddel vaak aan brood wordt toegevoegd, op het gedrag van kinderen. Ze ontdekte dat sommige bedplassende kinderen hiermee ophielden als ze brood kregen waarin deze stof niet verwerkt was. Sterker nog, sommige gingen weer opnieuw bedplassen als ze teruggingen naar normaal brood. Calciumpropionaat staat vaak op etiketten vermeld als E282.

Ouders die wel eens aan de slag willen met een dieet om het bedplassen te verhelpen, zien soms al een verschil als het brood en het drinken wordt veranderd, aldus Dengate. “Dat betekent dat je voortaan ander brood moet gaan kopen. Vraag bij de bakker of hij brood heeft zonder deze stof erin en let erop dat je in de supermarkt brood zonder E282 koopt. En in plaats van je kinderen sap, melk of frisdrank te geven, geef je ze water.”

Als je weet dat je ouders vroeger hetzelfde hebben meegemaakt, kun je daar als kind veel vertrouwen uit halen. Nichols weet uit eigen ervaring dat kinderen er bijna altijd overheen groeien. En ze doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar dochters deze fase doorstaan zonder dat het invloed heeft op hun zelfvertrouwen. Als je meer wilt weten over de oorzaken van bedplassen en de rol van erfelijkheid hierbij, kijk dan verder op de DryNites® Kids site.

Volgens Dengate zijn zuivelproducten zoals melk irriterend voor de blaas, wat bedplassen veroorzaakt. Omdat veel kinderen een melkintolerantie hebben die nog niet is vastgesteld, zou het een van de eerste dingen moeten zijn waarmee je gaat experimenteren. Net zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Steeds iets weghalen

De beste manier om precies te weten te komen welk eten voor problemen zorgt, is een dieet van drie weken. In deze periode haal je alle stoffen die irriterend werken, uit het eten. Daarna kun je ze een voor een weer terugbrengen. Net zolang totdat je de schuldige vindt. Overleg wel met de huisarts voordat je belangrijke wijzigingen in het eetpatroon van je kind aanbrengt.

Het is belangrijk om je te realiseren dat het bedplassen van je kind soms simpelweg een deel kan zijn van het opgroeien en volwassen worden. Ondanks dat eten een rol speelt bij het bedplassen, is er natuurlijk een grote kans dat het probleem niet ineens weg is door het eten aan te passen. Aandacht, begrip en geduld zijn nog steeds de belangrijkste wapens tegen het bedplassen.