BEDPLASSEN BEGRIJPEN

Wat is bedplassen precies?

0
Deze inhoud heeft me geholpen
2

Plast jouw kind nog in bed? Belangrijk is eerst en vooral om te weten dat dit geen ziekte is en jouw kind dus geen gezondheidsproblemen heeft. Het gaat louter om een trager aangeleerde nachtelijke zindelijkheid, wat vaak voorkomt bij kinderen jonger dan acht. Bijna 10% van alle 4- tot 15-jarigen heeft er wel eens last van. In Nederland zijn dat dus zo'n 200.000 kinderen! Het komt het meest voor bij kinderen onder de 8. 

Mijn kind van drie tot vijf jaar plast nog steeds in bed: moet ik me zorgen maken?

Niet alle kinderen leren op dezelfde leeftijd om 's nachts droog te blijven. Hetzelfde geldt voor alle andere leervormen, zoals praten of lopen. Sommige kinderen blijven droog voor ze goed kunnen lopen en praten, en voor anderen is het net omgekeerd. En waar er methodes bestaan om het praten en lopen van kinderen te stimuleren, is het niet mogelijk en ook niet aangeraden om kinderen te dwingen 's nachts droog te blijven. Wees geduldig, onderbreek hun slaap niet en praat hen vooral geen schuldgevoel aan. Wat je wel kunt doen, is jouw kind opdrachtjes geven met behulp van de kalender van DryNites®. Daarnaast bieden we speciaal nachtondergoed aan voor kinderen ouder dan drie, dat ze zonder hulp kunnen aandoen. Houd er tot slot rekening mee dat 18% van de vijfjarigen nog steeds kampt met bedplassen: in dat geval hebben we het over enuresis.

Wat is enuresis nocturna?

Enuresis nocturna is een stoornis gekenmerkt door onvrijwillige periodieke urinelozingen tijdens de slaap bij kinderen ouder dan vijf. Vijf jaar is de leeftijd waarop kinderen normaalgezien de nodige maturiteit hebben verworven om hun blaas 's nachts te beheersen. Naar schatting heeft meer dan 18% van de kinderen ouder dan vijf nog last van bedplassen, sommigen elke nacht en anderen minder vaak of slechts af en toe.

Komt enuresis vaker voor bij jongens of bij meisjes?

Enuresis nocturna wordt twee tot drie keer vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes, maar de oorzaak hiervan is op dit moment nog niet bekend. Volgens bepaalde specialisten verwerven meisjes vroeger de maturiteit om hun blaas te beheersen dan jongens. 

TESTIMONIALS

Ik heb hetzelfde probleem gehad en ik heb er met mijn zoon over gepraat. Ik heb hem uitgelegd wat er precies gebeurd was.

_ Erica, 37 jaar

Wil jij ook ons jouw verhaal vertellen?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier!

Opmerkingen
0 Opmerkingen
Probeer DryNites® met 50% korting