Is bedplassen erfelijk?

Oorzaken van bedplassen bij kinderen

Ontdek wat de oorzaak is van bedplassen om je kind door deze lastige fase te helpen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bedplassen?

Men is het er algemeen over eens dat bedplassen (ook bekend als enuresis) veroorzaakt kan worden door een aantal ontwikkelings- of emotionele factoren, zoals stress en angst.

Soms kan dit een indicatie zijn van een onderliggend medisch probleem. We spraken met Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg, om inzicht te krijgen in de meest voorkomende oorzaken voor bedplassen en hoe je je kind kunt helpen.

In het kort zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken voor bedplassen:

Een kleine blaas
De blaas van je kind is vrij klein en dus mogelijk niet groot genoeg om al zijn urine de hele nacht op te houden.

De hersenen van je kind moeten het verband leggen tussen een volle blaas en de noodzaak om op tijd naar het toilet te gaan.
Soms doen ze dit niet op tijd, vooral niet als ze slapen.

Stress en angst
Dit kan een probleem thuis zijn, een moeilijke situatie op school (bijvoorbeeld pesten) of een traumatische gebeurtenis zoals een echtscheiding, overlijden of zelfs een verhuizing.

Constipatie
Als je kind last heeft van constipatie, kan het zijn dat ze vaker of plotseling moeten plassen omdat hun buik zo vol is.

Soms is er sprake van een onderliggend medisch of lichamelijk probleem.
Als je denkt dat dit het geval is, moet je contact opnemen met je huisarts. Zij kunnen je dan doorverwijzen naar een specialist.

Wat is primaire en secundaire enuresis?

“Simpel gezegd”, zegt Kavia, “is primaire enuresis wat mensen hebben die al sinds hun kindertijd in bed plassen. Secundaire enuresis is een aandoening waarbij een kind zindelijk was, maar daarna weer in bed begint te plassen.”

Wat zijn de oorzaken van primair bedplassen?

“Als je kind nog nooit de nacht door heeft geslapen zonder in bed te plassen, hebben ze misschien gewoon wat meer tijd nodig.” - Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg

Hij legt uit dat hier vaak simpele redenen voor zijn:

  • Je kind kan de urine nog geen hele nacht ophouden.
  • Ze worden niet wakker als hun blaas vol is.
  • Hun blaas is erg klein, dus het kan langer duren voordat ze genoeg kunnen vasthouden om de nacht door te slapen.
  • Ze hebben te veel gedronken – of iets gedronken waardoor ze meer moeten plassen – voordat ze naar bed gaan.
  • Ze produceren ‘s avonds en 's nachts van nature meer urine.
  • Ze zijn overdag misschien niet zo vaak naar het toilet geweest als nodig is.

“Sommige kinderen weigeren gewoon te gaan en stellen het uit, zelfs als je denkt dat het misschien nodig is. Ze doen dit misschien omdat ze helemaal opgaan in het spelen of tv kijken.” – Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg

Wat zijn de oorzaken van secundair bedplassen?

Als je kind zindelijk is geweest en nu ‘s nachts weer ongelukken heeft, kan daar een reden voor zijn. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn:

Frequente constipatie

“Als je kleintje last heeft van verstopping, drukt dit in de blaas, waardoor hij of zij in bed kan plassen,” legt Kavia uit.

"Je zult de redenen voor hun constipatie moeten aanpakken en een aantal oplossingen moeten bieden, zoals een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en granen, veel water en lichaamsbeweging."

Urineweginfecties

Als je kleintje een urineweginfectie heeft, zul je merken dat pijn en ongemak het lastig voor ze maken om controle te hebben over hun blaas.

“Zorg ervoor dat je je apotheker om advies vraagt om dit te behandelen en neem contact op met je arts als het niet snel verdwijnt. Zorg dat je kind voldoende drinkt, want daardoor wordt de plas minder zuur en dus minder pijnlijk!” adviseert Kavia.

Een onderliggende medische aandoening, zoals diabetes

“De plotselinge terugkeer van bedplassen kan een teken van diabetes zijn.

Als je denkt dat dit het geval is, zijn er tekenen van diabetes bij kinderen waar je op moet letten, zoals meer plassen dan normaal, moe zijn en voortdurend dorst hebben.” – Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg.

Een fysiek probleem

Soms kan er bij een kind iets mis zijn waardoor de spieren die betrokken zijn bij het plassen niet zo goed werken als bij andere kinderen. Dit kan in de organen, spieren of zenuwen zijn. Let op zwakke benen, gevoelloosheid en evenwichtsproblemen.

Slaapapneu

Als je kind een lichamelijk probleem heeft met de luchtwegen, zoals problemen veroorzaakt door klieren of gezwollen amandelen, wordt hun ademhaling mogelijk verstoord.

“Dit kan een negatief effect hebben op hun slaap en omdat de hersenen harder werken om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende zuurstof heeft, kunnen andere functies, zoals controle over de blaas, worden aangetast”, volgens Kavia.

Komt bedplassen in gezinnen voor?

“Hoe vreemd het ook klinkt, bedplassen kan een erfelijke aandoening zijn. Neem dus contact op met andere familieleden om te zien of zij er last van hebben. Het is niet bekend wat de oorzaak hiervan is.” - Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg.

Mythes: deze zaken zijn zeker NIET de reden voor bedplassen

Er zijn veel mythes, maar dit zijn de dingen die bedplassen zeker NIET veroorzaken:

Mythe: het zijn je opvoedingsvaardigheden
Je kunt je kind helpen hiermee grip te krijgen, dus blijf communiceren en luister naar je kind.

Mythe: ze zijn stout
Kinderen doen dit niet met opzet. Ze zijn niet lui of ondeugend.

Mythe: ze dragen beschermende kleding.
Kinderen zullen niet in bed plassen omdat ze een luier of iets dergelijks aan hebben. Ze zijn niet lui. Het dragen van DryNites® Luierbroeken kan ze zelfs zelfvertrouwen geven, goed laten slapen en ze op weg helpen om 's nachts droog te blijven.

Mythe: je kind slaapt ‘te diep’.
Als je kind diep slaapt, veroorzaakt dit geen bedplassen. Integendeel, je kind herkent de noodzaak om te plassen niet. Hoewel ze zichzelf niet wakker kunnen maken om naar het toilet te gaan om naar het toilet te gaan, hebben bedplassende kinderen waarschijnlijk een slechtere slaapkwaliteit dan kinderen die droog zijn.

Mythe: negeer het en het zal verdwijnen.
Dit is gedeeltelijk waar. Hoewel het volledig negeren van bedplassen je kind meer angst kan bezorgen, is het hoogstwaarschijnlijk een ontwikkelingsfase waar het kind overheen zal groeien.

Mythe: je moet ze vaak wakker maken om naar de wc te gaan.
Hierdoor worden de symptomen aangepakt in plaats van de oorzaak, waardoor je kind niet genoeg slaap krijgt.

Mythe: ze hebben een medische aandoening.
Hoewel dit bij een klein aantal kinderen het geval kan zijn, is dit meestal niet de oorzaak.

Vergeet niet dat het normaal is als je kind in bed plast

"Je bent niet alleen. De meeste ouders hebben dit wel eens meegemaakt.” - Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg

  • 15% van alle vijf-jarigen plast in bed
  • 2% van de 15-jarigen heeft nog steeds ongelukjes

De meeste kinderen zullen vanzelf stoppen met bedplassen, hoewel jouw steun en aanmoediging uiteraard een verschil kunnen maken.

Er zijn veel effectieve manieren om bedplassen tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan strategieën zoals schone lakens bij de hand hebben, ervoor zorgen dat ze gemakkelijk naar de badkamer kunnen en dat ze naar de wc gaan voordat ze in bed kruipen. Bovendien kun je DryNites® luierbroeken of matrasbeschermers aanschaffen, zodat je kind ongestoord en goed kan slapen.

In de meeste gevallen betekent 's nachts bedplassen niet dat je kind een medische aandoening heeft. Als je je daar zorgen over maakt, kun je dit uitsluiten door met je huisarts te praten. Je huisarts zal je geruststellen en mogelijk een paar tests doen of medicijnen uitproberen.

Je hoeft niet alle antwoorden te hebben

“Als ouder heb je misschien het gevoel dat je elk probleem van je kind moet ‘oplossen’. Dit is echter een fase waarin dat niet het geval is. Je hoeft niet het gevoel te hebben dat je alle oplossingen moet hebben!” - Rajesh Kavia, adviseur urologisch chirurg.

 

Waarschuwing
Deze inhoud is geen vervanging van het medisch advies van je persoonlijke zorgverlener. Raadpleeg je arts voor aanbevelingen/diagnose of behandeling.

Laatst bijgewerkt maart, 2024

Tags: Tips en advies, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar, Dagelijks omgaan met bedplassen, Vooroordelen

Gerelateerde artikelen

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Luierbroekje: voor jongens van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Luierbroekje: voor meisjes van 3-15 jaar

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.