The component is not available at this moment. Please contact the site administrator.
Oorzaken van bedplassen

Oorzaken van bedplassen

Primaire enuresis, secundaire enuresis, geïsoleerde enuresis... Er zijn veel woorden om bedplassen te beschrijven: hier is de sleutel om je weg te vinden.

Zindelijkheidstraining

Om te begrijpen waarom uw kind in bed plast, is het interessant te weten hoe de zindelijkheidstraining tijdens de kindertijd verloopt...

Gedurende het eerste jaar is plassen een reflex, dat wil zeggen dat vanaf een bepaald niveau van vulling van de blaas, de blaas samentrekt en de sluitspier ontspant: het kind plast, het kan niet besluiten om het in te houden.

Met 18 maanden is het kind bezig met zindelijk worden, wat niet altijd zonder ongelukken gaat: leren plassen gaat geleidelijk!

Met 24 maanden begint het kind droog te worden, maar alleen overdag.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan het kind zowel ‘s nachts als overdag zindelijk worden. In geval van nood, kan het kind het nu inhouden! Natuurlijk gebeuren er nog steeds ongelukken.

Na de leeftijd van 5 jaar, wordt het kind verondersteld overdag en ‘s nachts schoon te zijn. Enuresis is de term die wordt gebruikt om het onvermogen van een kind aan te duiden om zijn of haar blaas onder controle te houden na de leeftijd van 5 jaar.

Primaire enuresis bevorderd door

Een onrijpe of kleine blaas: een vertraagde ontwikkeling van de blaas kan leiden tot bedplassen. Van sommige kinderen wordt gedacht dat ze een “kleine blaas” hebben, d.w.z. een blaas met een kleine capaciteit. In sommige gevallen is de blaas te klein waardoor hij “overactief” is en het kind vaak naar het toilet moet en er een klein urineverlies kan optreden. Het probleem verdwijnt vaak wanneer deze achterstand tijdens de groei wordt ingehaald: bepaalde hygiënische en voedingsregels, advies van de arts en eventueel een voorschrift voor geneesmiddelen kunnen in sommige gevallen helpen om de enuresisepisoden te verhelpen. Het kind kan worden aangeraden om op regelmatige tijdstippen overdag naar het toilet te gaan en, wanneer het de behoefte voelt om te plassen en dit niet te lang op te houden. Te veel urineproductie gedurende de nacht: wanneer we naar bed gaan, scheiden we een hormoon af dat “anti-diureticum” wordt genoemd en dat de urineproductie door de nieren vertraagt, zodat we niet hoeven op te staan om naar het toilet te gaan. Sommige kinderen maken nog niet genoeg van dit hormoon aan, wat tot bedplassen leidt. Dit probleem wordt meestal geregeld als het kind groeit. Genetische factoren: in 30-60% van de gevallen zijn er andere gevallen in de familie. Er is geen gen voor enuresis, maar uit familieonderzoek is gebleken dat een kind wiens vader of moeder enuretisch was, 44% kans heeft om op zijn beurt enuretisch te zijn. Het risico stijgt tot 77% als beide ouders getroffen zijn. Maar maakt u zich geen zorgen: een genetische aanleg maakt enuresis niet ernstiger of minder moeilijk te beheersen. Moeite om ‘s nachts wakker te worden: het enuretische kind slaapt goed, maar wordt ‘s nachts met meer moeite wakker, omdat de signalen die de blaas naar de hersenen stuurt niet voldoende zijn om hem wakker te maken. (2,4) Ook hier zal het probleem zich mettertijd waarschijnlijk vanzelf oplossen. Maar in de tussentijd is het belangrijk het kind niet wakker te maken: slaap is kostbaar voor de groei van het kind en ook voor zijn emotionele en psychomotorische ontwikkeling. Andere oorzaken: prematuriteit, ziekte, urineweginfectie, psychologische factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van enuresis... (2,3) Aarzel niet om dit met uw arts te bespreken.

Secundaire enuresis bevorderd door

Psychologische factoren:deze kunnen primaire enuresis en vooral secundaire enuresis verklaren. Zij houden verband met een belangrijke gebeurtenis, een emotionele schok, die het dagelijkse leven van het kind verstoort. Het kan gaan om de geboorte van een nieuw kind, het vertrek van een familielid, een ziekte in de familie, moeilijkheden op school of een verandering van school. (2,3) Een psycholoog kan in dit geval raadzaam zijn, dus aarzel niet om met uw arts te praten.

Diabetes:enuresis kan soms een symptoom zijn van diabetes type 1.

Bibliografische bronnen:

Sibertin-Blanc D, Vidailhet C. Ontwikkeling van de sluitspiercontrole en zijn stoornissen. Website: Universiteit van Rouen. Ziekteverzekering. Website. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/pipi-lit-enuresie/reconnaitre-enuresie-nocturne-enfant#text_3783 Van der Kaa Dominique. Hoe mijn kind helpen om niet meer in bed te plassen? Editions 50 minutes.fr Aubert D et al. Geïsoleerde primaire nachtelijke enuresis: diagnose en behandeling. Aanbevelingen bij geformaliseerde consensus van deskundigen. Prog Urol. 2010;20(5):343-9.Bérard E et al. Plasproblemen bij kinderen. Tijdschrift voor kindergeneeskunde en jeugdzorg, 2013; 26:210-221.

Primaire enuresis bevorderd door

Een onrijpe of kleine blaas: een vertraagde ontwikkeling van de blaas kan leiden tot bedplassen. Van sommige kinderen wordt gedacht dat ze een “kleine blaas” hebben, d.w.z. een blaas met een kleine capaciteit. In sommige gevallen is de blaas te klein waardoor hij “overactief” is en het kind vaak naar het toilet moet en er een klein urineverlies kan optreden. Het probleem verdwijnt vaak wanneer deze achterstand tijdens de groei wordt ingehaald: bepaalde hygiënische en voedingsregels, advies van de arts en eventueel een voorschrift voor geneesmiddelen kunnen in sommige gevallen helpen om de enuresisepisoden te verhelpen. Het kind kan worden aangeraden om op regelmatige tijdstippen overdag naar het toilet te gaan en, wanneer het de behoefte voelt om te plassen en dit niet te lang op te houden.

Te veel urineproductie gedurende de nacht: wanneer we naar bed gaan, scheiden we een hormoon af dat “anti-diureticum” wordt genoemd en dat de urineproductie door de nieren vertraagt, zodat we niet hoeven op te staan om naar het toilet te gaan. Sommige kinderen maken nog niet genoeg van dit hormoon aan, wat tot bedplassen leidt. Dit probleem wordt meestal geregeld als het kind groeit.

Genetische factoren: in 30-60% van de gevallen zijn er andere gevallen in de familie. Er is geen gen voor enuresis, maar uit familieonderzoek is gebleken dat een kind wiens vader of moeder enuretisch was, 44% kans heeft om op zijn beurt enuretisch te zijn. Het risico stijgt tot 77% als beide ouders getroffen zijn. Maar maakt u zich geen zorgen: een genetische aanleg maakt enuresis niet ernstiger of minder moeilijk te beheersen.

Moeite om ‘s nachts wakker te worden: het enuretische kind slaapt goed, maar wordt ‘s nachts met meer moeite wakker, omdat de signalen die de blaas naar de hersenen stuurt niet voldoende zijn om hem wakker te maken. (2,4) Ook hier zal het probleem zich mettertijd waarschijnlijk vanzelf oplossen. Maar in de tussentijd is het belangrijk het kind niet wakker te maken: slaap is kostbaar voor de groei van het kind en ook voor zijn emotionele en psychomotorische ontwikkeling.

Andere oorzaken: prematuriteit, ziekte, urineweginfectie, psychologische factoren kunnen bijdragen tot het ontstaan van enuresis... (2,3) Aarzel niet om dit met uw arts te bespreken.

Secundaire enuresis bevorderd door

Psychologische factoren: deze kunnen primaire enuresis en vooral secundaire enuresis verklaren. Zij houden verband met een belangrijke gebeurtenis, een emotionele schok, die het dagelijkse leven van het kind verstoort. Het kan gaan om de geboorte van een nieuw kind, het vertrek van een familielid, een ziekte in de familie, moeilijkheden op school of een verandering van school. (2,3) Een psycholoog kan in dit geval raadzaam zijn, dus aarzel niet om met uw arts te praten.

Diabetes: enuresis kan soms een symptoom zijn van diabetes type 1.

Bibliografische bronnen

Sibertin-Blanc D, Vidailhet C. Ontwikkeling van de sluitspiercontrole en zijn stoornissen. Website: Universiteit van Rouen. Ziekteverzekering. Website. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/pipi-lit-enuresie/reconnaitre-enuresie-nocturne-enfant#text_3783 Van der Kaa Dominique. Hoe mijn kind helpen om niet meer in bed te plassen? Editions 50 minutes.fr Aubert D et al. Geïsoleerde primaire nachtelijke enuresis: diagnose en behandeling. Aanbevelingen bij geformaliseerde consensus van deskundigen. Prog Urol. 2010;20(5):343-9.Bérard E et al. Plasproblemen bij kinderen. Tijdschrift voor kindergeneeskunde en jeugdzorg, 2013; 26:210-221."

Laatst bijgewerkt oktober, 2021

Tags: Bedplassen begrijpen , Tips en advies, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar, Wat is bedplassen?

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor jouw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Nachtbroekjes voor jongens

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Nachtbroekjes voor meisjes

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.