BEDPLASSEN BEGRIJPEN

Een broertje erbij: de invloed van een baby op het bedplassen

Deze inhoud heeft me geholpen
1

Door Carma Haley Shoemaker

Het krijgen van een kind is een van de mooiste dingen die je kan overkomen. Maar voor een ouder kind kan zo’n nieuw gezinslid voor extra stress zorgen. En daarmee het terugkomen, verergeren of zelfs voor het eerst verschijnen van bedplassen.

Volgens de Nierstichting plassen alleen al in Nederland ruim 200.000 kinderen in hun bed. Met extra spanning – zoals een nieuw gezinslid erbij – kan het bedplassen van een kind aanzienlijk toenemen. Helemaal als het kind al eerder last had van bedplassen.

Oudere kinderen zijn vaak erg enthousiast over de komst van een nieuw broertje of zusje. Vol trots verkondigen ze dat zij nu de oudere broer of zus zijn en dat dit ‘hun’ baby is. Maar zelfs het meest trotse kind zou af en toe wensen dat de ooievaar bij de buren was geland.

Volgens Paul Coleman, psycholoog en auteur van het boek ‘How To Say It To Your Kids’, kan dit komen omdat ze ineens de tijd van hun ouders moeten delen met de nieuwkomer. “Oudere kinderen kunnen hierop reageren door hun frustratie te uiten en zich helemaal terug te trekken of juist boos te worden. Ze kunnen wat onzorgvuldiger worden, vergeten van alles en reageren onverwachts. Zo dwingen ze hun ouders om meer tijd aan hen te besteden. Bedplassen is een vaak voorkomende uiting van die frustratie”.

Crystel, een moeder uit Clemson, Amerika, ondervond dat aan den lijve toen ze een tweede kindje kreeg. “Toen mijn dochter te horen kreeg dat ze een babyzusje zou krijgen, was ze echt supertrots”, aldus Crystel. “Maar toen de baby er eenmaal was, kreeg ze al snel ‘ongelukjes’ tijdens haar middagslaapje en in de nacht. We hebben met haar hierover gepraat en gevraagd om ons uit te leggen hoe ze zich nu voelde. En we hebben er alles aan gedaan om haar duidelijk te maken dat we heel veel van haar hielden en dat dat niet zou veranderen nu er een nieuwe baby was”.

Wat moet je niet doen

Volgens Dr. Coleman is het belangrijk om dit nieuwe bedplassen niet te beladen met schaamtegevoelens. “Boos worden heeft geen zin, het maakt het juist alleen maar erger. Je kind voelt zich namelijk al beroerd genoeg. Als je merkt dat je toch boos wordt, verontschuldig je dan ook weer snel. Een kritische benadering is niet op z’n plek. Daarmee maak je het schaamtegevoel van je kind alleen maar erger”.

Rose, moeder uit Atlanta, Amerika, merkte dat ze moe, geïrriteerd en gefrustreerd raakte door het bedplassen van haar oudere kind bij de geboorte van haar baby. “Toen hij zijn bed voor de zoveelste keer had nat gemaakt, heb ik toch geschreeuwd. Maar een stemmetje in mijn hoofd zei ‘Waar ben je in Godsnaam mee bezig?’. Vervolgens heb ik mijn zoontje opgepakt en ben even met hem gaan zitten. Ik heb hem uitgelegd dat ik niet boos of teleurgesteld was over zijn bedplassen, maar dat ik gewoon erg moe was omdat ik zoveel moest doen. Hij voelde zich gelijk een stuk beter en samen hebben we de lakens verschoond”.

Wat je wel kunt doen

Hoe frustrerend het ook mag zijn, er zijn dingen die je kunt doen om de gevolgen minder erg te maken. Terwijl veel van je aandacht naar de baby gaat, kun je voor je kind Absorberende broekjes voor de nacht gebruiken, zoals die van DryNites. Deze broekjes beschermen je kind tegen natte kleren en zorgen ervoor dat hij of zij ‘s ochtends droog wakker wordt. Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en dat is op zo’n moment erg belangrijk.

Daarnaast kun je je kind helpen volgens de ‘Uitleggen, begrijpen, geruststellen en helpen’ methode. Dit kan volgens Dr. Coleman goed werken tegen het bedplassen.

Volg alle stappen en je helpt je kind echt. “Leg je kind uit dat het niet de enige is en dat het niet raar of abnormaal is. Laat je kind merken dat je begrijpt hoe vervelend hij het zelf vindt en dat je voor hem klaar staat. Stel je kind gerust door het te hebben over de dingen die je samen kunt ondernemen of de producten die kunnen helpen om de gevolgen minder erg te maken. En dat je je kind echt niet zult vergeten en dat je genoeg liefde in je hebt voor zowel de nieuwe baby als voor hem of haar. Help je kind door aan te bieden om samen de lakens te verschonen, de kleren te wassen, naar hun zorgen te luisteren. Of ze juist zelf hun gang laten gaan als ze daar de voorkeur aan geven. En laat je kind helpen met het zorgen voor de baby, zodat hij of zij zich betrokken voelt bij de gezinsuitbreiding.”

Coleman legt uit dat alle kinderen, zelfs tot 10 of 12 jaar oud, een terugval kunnen krijgen als er een nieuwe baby in het gezin komt. Zeggen tegen je kind dat het zich niet moet aanstellen, is geen optie.

Terugval gebeurt soms gewoon, dus het is geen aanstellerij. Coleman: “Je kind denkt dat door zich aan te stellen, hij meer aandacht zal krijgen. En juist minder als hij zich volwassen gedraagt. Nogmaals, je moet goed aanvoelen wat je kind meemaakt en hem belonen als het zich gedraagt als een grote jongen of meid”.

Jaloersheid op de nieuwe baby is op zich niet schadelijk. Maar voor het kind zelf kan het erg vervelend zijn omdat het zich in de steek voelt gelaten. Hierdoor verandert zijn gedrag – en meestal niet ten goede. Met liefde, begrip en aandacht kun je zelfs de grootste problemen minder erg maken. “Een kind moet blijven merken dat het een onmisbare rol binnen het gezin heeft. Dat kun je als ouder duidelijk maken door het kind vanaf het begin bij alles te betrekken. Dus bij de zwangerschap en ook zodra de baby er is”.