FAQ

Veelgestelde vragen

Je vragen over de behandeling van dagelijkse bedplassen. Het antwoord bevindt zich misschien hier!

Ja. De erfelijke aanleg voor bedplassen valt niet te ontkennen. Als een van de twee ouders in zijn kindertijd enuretisch was, heeft het kind een risico van 44% om er ook aan te lijden. Het risico is 77% als beide ouders last van bedplassen hadden als kind. bedplassen komt ook 2 tot 3 keer vaker voor bij jongens.

Nee. bedplassen treft vooral kinderen tussen 5 en 10 jaar en kan ook na die leeftijd blijven bestaan, aangezien het bij 3% van de volwassenen wordt aangetroffen. Het is uitzonderlijk dat het aanhoudt tot op volwassen leeftijd.

Nee, het moet zeker niet als een ziekte worden beschouwd. Bedplassen is gewoon een vertraging in het verwerven van nachtelijke zindelijkheid. Als uw kind na een zeer lange periode van zindelijkheid (> 6 maanden) weer in bed begint te plassen, moet je toch oppassen dat het geen teken is van een ziekte (urineweginfectie, suikerziekte, nierziekte...). Het wordt sterk aangeraden om in dit geval uw arts te raadplegen.

Vanaf de leeftijd van 6 jaar, wanneer het bedplassen aanhoudt, kun je een arts of een kinderarts raadplegen, in de 2 gevallen van bedplassen d.w.z. “primair” (je kind is ‘s nachts nooit droog geweest) of “secundair” (d.w.z. wanneer uw kind na een lange periode van zindelijkheid weer regelmatig in bed begint te plassen). Op deze leeftijd is je kind volwassen genoeg om de betekenis van bedplassen te begrijpen en voor zichzelf te zorgen “als een volwassene”.

Nee. Geen onderzoek is gerechtvaardigd als je kind alleen last van “geïsoleerd” bedplassen heeft, d.w.z. geen plasproblemen overdag (urineverlies, frequente aandrang, enz.).

Vooral niet tegen iedereen, in het openbaar en in het bijzijn van je kind. Respecteer zijn privacy. Het is echter raadzaam om met je arts te praten, die jou en je kind kan geruststellen en oplossingen kan vinden om het bedplassen te stoppen. Praat er ook over, met instemming van het kind, met iedereen aan wie u uw kind toevertrouwt voor avondjes uit (logeerpartijtjes, schoolreisjes, vakantiecentra, sportcursussen, enzovoort).

Het advies van een psycholoog is pas aan te bevelen als uw kind zijn bedplassen heel erg ervaart en zich dreigt te isoleren. Hij kan zich heel anders voelen dan de anderen, denken dat hij het enige kind van zijn leeftijd is dat in bed plast, zichzelf devalueren, geen zelfvertrouwen hebben, of zich zelfs schuldig voelen omdat hij het “niet redt”. Zie ons artikel “Wanneer een gezondheidsdeskundige raadplegen? “

Ja. Als het een ziekte was zou het, na astma, kunnen worden beschouwd als een van de meest voorkomende bij kinderen. Bedplassen treft 10% van de kinderen van 5 tot 10 jaar en 3% van de adolescenten van 12 tot 15 jaar, d.w.z. 200.000 kinderen in Nederland. Geschat kan worden dat in een klas van basisschool, 2 tot 3 kinderen enuretisch zijn.

Ja, en dat valt niet te ontkennen, zowel in Nederland als elders in de wereld. Bedplassen komt 2 tot 3 keer vaker voor bij jongens.

Helemaal niet. Het is niet de schuld van het kind dat hij in zijn bed plast, aangezien enuresis tijdens de slaap optreedt. Hij doet het niet expres en het is geen vergissing. In plaats van hem schuldig te laten voelen voor een fout die hij niet begaan heeft, moet u hem verantwoordelijk maken voor zijn dagelijkse taken en hem aanmoedigen in zijn inspanningen, zelfs als de nachten nat blijven.

Nee. Het is een methode die snel slijt en “beloning” is als “straf”, het kind zal het toeschrijven aan een fout die hij of zij al dan niet heeft gemaakt. Een kind belonen voor het niet in bed plassen heeft geen zin. Anderzijds is het van essentieel belang hem aan te moedigen de leiding te nemen en zijn opdrachten uit te voeren. Hij zal er trots op zijn en het zal hem volwassen maken. De droge nacht zal de kers op de taart zijn.

Nee. Het heeft geen zin om het hem elke avond te vertellen. Het is zijn werk en hij moet er de verantwoordelijkheid voor nemen. Elke avond tegen hem zeggen dat hij moet plassen voor het slapen gaan zal niet hetzelfde effect hebben als wanneer hij het alleen doet als een volwassene!

Nee, vanaf 6 jaar moet hij weten waar hij schone kleren kan vinden en zich als een volwassene zonder je hulp kan omkleden. En hij zal hier erg trots op zijn. Maar als hij je roept, negeer hem dan niet. Hij is er misschien nog niet klaar voor.
Als je kind jonger is, vraag hem dan om het samen te doen.

Nee, integendeel. In deze situatie zijn de superabsorberende en discrete Drynites® nachtbroekjes de juiste oplossing om je kind met een gerust hart een droge nachtrust te bezorgen. Moedig in elk geval activiteiten buitenshuis en logeerpartijtjes aan, want die helpen je kind vertrouwen te winnen. Vaak gaat dit heel goed! Gaat je kind op schoolreis? Breng dan de leerkracht op de hoogte, zodat je kind discreet wordt opgevangen. Stel hem of haar vooral gerust dat hij/zij niet het enige kind is dat in bed plast.

Helemaal niet. De nacht is om te slapen. Hou uw kind in slaap, hij heeft het nodig. Uw kind wakker maken kan onnodig vermoeiend zijn, aangezien deze methode geen succes garandeert.

Nee. je mag een kind nooit verbieden te drinken als het dorst heeft. Het is echter nuttig hem eraan te herinneren dat hij overdag regelmatig moet drinken, ook al heeft hij niet altijd dorst, en dat hij zich ‘s avonds moet beperken door alleen water te drinken als hij dorst heeft. Zoete, koolzuurhoudende en melkachtige dranken worden afgeraden na 18:00 uur... behalve op feestelijke avonden.

Wanneer je met je kind praat, is het belangrijk om hem als een volwassene te behandelen, dus wanneer je DryNites® vermeldt, benadruk dan het feit dat het absorberend nachtbroekjes zijn en vermeld niet de term luier, want dan zou hem/haar kinderachtig kunnen laten voelen.

Dr Philippes tip “Tijdens een consultatie zeg ik vaak tegen het kind: “Weet je waarom het speciale ondergoed voor baby’s ‘luiers’ worden genoemd? Dat is omdat de baby niets zelf kan doen, en hij een beetje “lui” is. Het zijn zijn ouders die hem verschonen door hem neer te leggen op de luiertafel. Jij bent oud genoeg om jezelf te redden zonder hulp van je ouders. Je kunt je nachtondergoed zoals een broek aantrekken zonder te hoeven gaan liggen. Moeten je ouders het ook afdoen als je wakker wordt en het in de vuilnisbak gooien? Natuurlijk niet. Het is niet omdat je in je bed plast, dat je een baby bent. In feite is het aan jou om voor het nachtondergoed te zorgen, het pakket ligt op jouw kamer, jij moet voor jezelf zorgen! “

Het klinische onderzoek DryNites is een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek met meerdere centra en parallelle groepen (NCT04620356). Het werd uitgevoerd bij patiënten die tussen 2020 en 2023 werden gerekruteerd uit 7 centra in Europa.

De patiënten in het onderzoek waren kinderen tussen 4 en 8 jaar oud die voor het onderzoek niet waren behandeld, 7 dagen per week last hadden van enuresis en geen andere symptomen hadden. Ze gebruikten absorberende broekjes gedurende ten minste 6 maanden voor de start van het onderzoek.

Incontinence nocturne - Mon enfant fait pipi au lit, que faire ?

Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen..
Gelieve de verplichte velden in te vullen.

Even geduld a.u.b.